Wandelen en fietsen over historische routes

De website historischeroutes.nl presenteert wandel- en fietsroutes, die regelrecht opgediept zijn uit de geschiedenis. Je reist historische figuren na, of trekt over wegen die in het verleden een belangrijke rol hebben gespeeld. De GPS-gegevens en bijbehorende kaarten worden via RouteYou ter beschikking gesteld.

 

De reconstructie van de routes is altijd gebaseerd op serieus historisch onderzoek. Natuurlijk lukt het niet altijd een wandeling of fietstocht op de meter nauwkeurig uit te zetten over het tracé waarover men eeuwen geleden reisde. Al is het maar omdat er intussen gebouwen overheen gezet zijn of kanalen en spoorlijnen over zijn aangelegd. Wel worden de oorspronkelijke routes zoveel mogelijk benaderd en worden de reconstructies met onderzoeksresultaten toegelicht en verantwoord.

 

Vierkante cirkel

De geschiedenis als leidraad nemen voor het uitzetten van wandel- en fietsroutes lijkt soms op het zoeken naar vierkante cirkels. Wat historisch interessant is, is qua wandel- en fietsplezier niet altijd optimaal. Wie de routes van deze site bereist zal merken dat soms compromissen moesten worden gevonden. Een enkele keer wordt afgeweken van de historisch meest correcte lijn omdat een weg te onaantrekkelijk is als wandel- of fietspad. Vaak als gevolg van lawaaiig autoverkeer. Omgekeerd komt het ook voor dat we net aan het meest fraaie stukje natuurschoon voorbijgaan, omdat de historie ons nu eenmaal een andere kant uitwijst.

Het wandel- en fietsplezier geeft uiteindelijk de doorslag. Waar de keuze lastig was, wordt deze altijd toegelicht.

 

Historische achtergronden

Niet iedereen wil worden doodgegooid met jaartallen. Anderen zijn juist verzot op historische achtergronden.

Op de routepagina’s met kaarten en GPS-gegevens vind je in de marge elementaire – vaak historische – informatie over bezienswaardigheden langs de route.

Historische informatie die verder gaat wordt letterlijk ‘op de achtergrond’ aangeboden. Wil je meer weten, dan vind je altijd wel een link naar de pagina’s achter de route-informatie, die je honger naar geschiedenisfeitjes en -feiten verder kunnen stillen. Wil je vooral wandelen of fietsen, dan laat je die pagina’s lekker voor wat ze zijn…

 

Wel routekaarten en GPS, geen markeringen

Wees voorbereid op het wandelen of fietsen met behulp van een uitgezette route op de kaart. Je wordt tegenwoordig fantastisch verwend met knooppuntenroutes, maar daar houden historische routes zich nou eenmaal niet aan. Vandaar dat je niet ontkomt aan de routebeschrijvingen op het RouteYou-platform waar je via de etappe-pagina’s terechtkomt.

Je kunt de routes in detailkaarten afdrukken en meenemen. Ook kun je de routes downloaden op een GPS-apparaat of op de gratis RouteYou-app die van je smartphone een GPS-apparaat maakt. Alles wat je voor deze functies nodig hebt vind je onder de knop ‘Download/Print’ rechts bovenaan de pagina van elke afzonderlijke etappe.

GPS-navigatie op de fiets werkt het handigst als het continu aan staat. Dat verbruikt natuurlijk best wat stroom. Veel accuutjes hebben net te weinig capaciteit om het een hele dag vol te houden. In dat geval zou een acculader op zonne-energie uitkomst kunnen bieden. Als je met tweeën of meerderen op pad gaat, is het nog makkelijker. Je zorgt dan gewoon dat de GPS-gegevens op minimaal twee smartphones staan, zodat je onderweg de navigatie door een ‘verse’ smartphone kunt laten overnemen.

Een fietsroute afleggen met behulp van papieren kaarten of van GPS vraagt enige behendigheid. Kaarthouders of apparaatklemmen kunnen behulpzaam zijn. Let wel onder alle omstandigheden eerst en vooral op het verkeer.

Het verdient aanbeveling om van tevoren een en ander uit te testen.

 

TIP: zorg dat je niet voor één gat  te vangen bent!

Als je rijden met een GPS-apparaat of smartphone op je stuur onhandig vindt, en liever een ouderwets kaartje voor je neus hebt, kan het toch heel handig zijn om de route van tevoren op je GPS-apparaat of smartphone te hebben gedownload. Als je dan op een punt komt waar het lastig wordt, kun je alsnog de feilloze digitale hulp inroepen.

Het omgekeerde geldt ook. Stel dat je digitale hulpje op je stuur het begeeft (de stroom is toch ineens op, of zo), dan is het wel fijn om op een papieren uitdraai en/of een fietskaart van de omgeving te kunnen terugvallen.

 

Wandelaars en fietsers

Wandelen en fietsen zijn nogal verschillende activiteiten. De route-informatie wordt dan ook apart voor deze twee categoriën aangeboden.  We hebben geprobeerd met de specifieke behoeften van beide groepen rekening te houden.

De etappe-indeling gaat uit van het ritme van een gemiddelde recreatieve wandelaar: etappes zijn doorgaans tussen 15 en 25 km lang. Sommige wandelaars houden van langere afstanden en kunnen gemakkelijk twee van die etappes op een dag aan. Fietsers zullen soms nog meer etappes aan elkaar knopen.

Omdat fietsers hun voertuig niet mee mogen nemen in de bus, zoeken we telkens naar treinstations langs de routes. Zo mogelijk worden op de routes speciale station-to-station dagtochten voor fietsers uitgezet.