Wandelen, fietsen en reizen over historische routes

De website historischeroutes.nl presenteert wandel-, fiets- en reisroutes, die regelrecht opgediept zijn uit de geschiedenis. Je volgt het pad van historische figuren, of trekt over wegen die in het verleden een belangrijke rol hebben gespeeld. De GPS-gegevens en bijbehorende kaarten worden via RouteYou ter beschikking gesteld.

 

De reconstructie van de routes is altijd gebaseerd op serieus historisch onderzoek. Natuurlijk lukt het niet altijd een route op de meter nauwkeurig uit te zetten over het tracé waarover men eeuwen geleden reisde. Al is het maar omdat er intussen gebouwen overheen gezet zijn of kanalen en spoorlijnen over zijn aangelegd. Wel worden de oorspronkelijke routes zoveel mogelijk benaderd en worden de reconstructies met onderzoeksresultaten toegelicht en verantwoord.

 

Vierkante cirkel

De geschiedenis als leidraad nemen voor het uitzetten van routes lijkt soms op het zoeken naar vierkante cirkels. Wat historisch interessant is, is qua wandel-, fiets- of reisplezier niet altijd optimaal. Wie over de routes van deze site gaat, zal merken dat soms compromissen moesten worden gevonden.

Een enkele keer wordt afgeweken van de historisch meest correcte lijn omdat een weg te onaantrekkelijk is als wandel- of fietspad. Vaak als gevolg van lawaaiig autoverkeer. Omgekeerd komt het ook voor dat we net aan het meest fraaie stukje natuurschoon voorbijgaan, omdat de historie ons nu eenmaal een andere kant uitwijst.

Auto- en motorroutes gaan nogal eens om de interessantste historische locaties heen, met name wanneer historische stadscentra voor gemotoriseerd verkeer zijn afgesloten. Zoek in dat geval zelf een geschikte parkeerplaats en bezoek de historische locatie te voet.

Het reisplezier geeft uiteindelijk de doorslag. Waar de keuze lastig was, wordt deze altijd toegelicht.

 

Historische achtergronden

Niet iedereen wil worden doodgegooid met jaartallen. Anderen zijn juist verzot op historische achtergronden.

Op de routepagina’s met kaarten en GPS-gegevens vind je in de marge elementaire – vaak historische – informatie over bezienswaardigheden langs de route.

Historische informatie die verder gaat wordt letterlijk ‘op de achtergrond’ aangeboden, of in het boek waar de route van is afgeleid.

 

Wel routekaarten en GPS, geen markeringen

Wees voorbereid op het wandelen, fietsen en reizen met behulp van een uitgezette route op de kaart. Je wordt tegenwoordig fantastisch verwend met knooppuntenroutes, maar daar houden historische routes zich nou eenmaal niet aan. Vandaar dat je niet ontkomt aan de routebeschrijvingen op het RouteYou-platform waar je via de etappe-pagina’s terechtkomt.

Je kunt de routes in detailkaarten afdrukken en meenemen. Ook kun je de routes downloaden op een GPS-apparaat of op de gratis RouteYou-app die van je smartphone een GPS-apparaat maakt. Alles wat je voor deze functies nodig hebt vind je onder de knop ‘Download/Print’ rechts bovenaan de pagina van elke afzonderlijke etappe.

GPS-navigatie op de fiets werkt het handigst als het continu aan staat. Dat verbruikt natuurlijk best wat stroom. Veel accuutjes hebben net te weinig capaciteit om het een hele dag vol te houden. In dat geval zou een acculader op zonne-energie uitkomst kunnen bieden. Als je met tweeën of meerderen op pad gaat, is het nog makkelijker. Je zorgt dan gewoon dat de GPS-gegevens op minimaal twee smartphones staan, zodat je onderweg de navigatie door een ‘verse’ smartphone kunt laten overnemen.

Gebruik op de motor of in de auto bij voorkeur geavanceerde navigatieapparatuur waarin je GPS-gegevens kunt opslaan en de opties zelf kunt instellen. Of gebruik een smartphone als tweede apparaat voor de GPS-gegevens (handig als je dan een bijrijder hebt). Standaard navigatie-apparatuur gaat doorgaans op eigen initiatief met de route aan de haal: wijk je van een route af, bijvoorbeeld bij een wegomlegging, dan zal het apparaat een nieuwe kortste route berekenen en ben je de oorspronkelijke coördinaten van de historische route kwijt.

 

Fietsers opgelet! Een fietsroute afleggen met behulp van papieren kaarten of van GPS vraagt enige behendigheid. Kaarthouders of apparaatklemmen kunnen behulpzaam zijn. Let wel onder alle omstandigheden eerst en vooral op het verkeer.

Het verdient aanbeveling om van tevoren een en ander uit te testen.

 

TIP: zorg dat je niet voor één gat  te vangen bent!

Als je rijden met een GPS-apparaat of smartphone onhandig vindt, en liever een ouderwets kaartje voor je neus hebt, kan het toch heel handig zijn om de route van tevoren op je GPS-apparaat of smartphone te hebben gedownload. Als je dan op een punt komt waar het lastig wordt, kun je alsnog de feilloze digitale hulp inroepen.

Het omgekeerde geldt ook. Stel dat je digitale hulpje het begeeft (de stroom is toch ineens op, of zo), dan is het wel fijn om op een papieren uitdraai en/of een fietskaart van de omgeving te kunnen terugvallen.