NIEUWS

Soepeler navigeren met de vernieuwde RouteYou app

 

4 juni 2024

Goed nieuws voor wandelaars en fietsers op het Marikenpad die hun smartphone of tablet willen inzetten als navigatiehulp. De gratis RouteYou app, die dat mogelijk maakt, is vernieuwd. Men kan zowel online als offline navigeren. (Meer)

 

Alle nieuwsberichten

 

Houd me op de hoogte

Ja, ik wil graag geïnformeerd worden via de nieuwsbrief van het Marikenpad.

 

* verplicht veld
Welk getal is hoger: 9 of 3? (Vragen we om misbruik te voorkomen.)

OP PAD DOOR HET VERLEDEN

 

-› -› -›   Volg het spoor van Mariken van Nieumeghen, Albrecht Dürer, Hugo de Groot, Maarten van Rossum, koningin Christina van Zweden en vele anderen naar het verlokkende Antwerpen.

 

-› -› -›   Begeef je onder de honderdduizenden bodes, marskramers,  pelgrims, kunstenaars, geleerden, veroveraars en landverhuizers, die sinds oeroude tijden de vitale noordelijke verkeersader van het Hertogdom Brabant bereisden. 

 

-› -› -›   Ontdek de historische pleisterplaatsen, tolhuizen, kapellen en kathedralen langs de route, en geef je over aan het schitterende landschap rond de vele tientallen kilometers zandpad die van de eeuwenoude verbinding bewaard zijn gebleven – en verbaas je over wat er door menselijke hand soms van is gemaakt…

 

Hoe Mariken van Nieumeghen ons op weg hielp

 

Wie kent haar niet?

Maar ken je ook het verhaal?

Mariken van Nieumeghen, bijgenaamd Emmeken, was geen historische figuur, maar de hoofdpersoon uit een laat-middeleeuwse legende.

In het verhaal reist ze met Moenen, de duivel, van Nijmegen via ‘s-Hertogenbosch naar Antwerpen.

Daar brengen ze zeven jaar in zonden door. Gelukkig komt aan het eind alles toch nog goed. Emmeken wordt geplaagd door heimwee en keert met Moenen terug naar Nijmegen. Daar zien ze een stichtelijk wagenspel. Zij krijgt berouw en verbreekt met behulp van haar patrones, de heilige Maagd, de banden met Moenen. Ze reist naar de paus in Rome, krijgt vergiffenis en treedt in Maastricht in het klooster.

 

Uit het verhaal van Mariken groeide het idee om op zoek te gaan naar de middeleeuwse route van Nijmegen via ‘s-Hertogenbosch naar Antwerpen. Maar dan in het landschap van de 20e/21e eeuw.

Dat werd een fantastische ontdekkingsreis, waarvan het Marikenpad het resultaat is.

 

Wat blijkt?

Geholpen door de loop van de geschiedenis heeft maar een klein deel van de oude route moeten wijken voor het moderne snelwegennet.

Tientallen kilometers van het Marikenpad liggen er ongerept bij in de vorm van onverharde wandel- en fietspaden langs de mooiste plekjes van de Meierij en de Kempen.

En onderweg kom je langs talrijke historische locaties, zoals herbergen, tolplaatsen en pelgrimsoorden.

Allemaal plekken die door bekende reizigers zijn aangedaan…