Tips bij het navigeren met smartphone of tablet

Je hebt een etappe, dagtocht of overzicht van het Marikenpad geopend op een routepagina. Op grotere schermen (computer, tablet) zie je links de interactieve kaart, rechts de routebeschrijving. Op kleinere schermen (smartphone) zie je alleen de routebeschrijving: door te klikken op het symbooltje van de wereldkaart kom je op de interactieve kaart (het i-symbooltje brengt je terug bij de routebeschrijving).

 

Op de interactieve kaart kun je de route nu verkennen. De buttons rechts op de kaart bieden enkele basisfuncties: kiezen tussen twee kaartsoorten, volledig scherm, zoomen, locatie zoeken. De button ‘mijn locatie’ is in deze modus uitgeschakeld.

Dit is wat aan de magere kant. Om serieus te navigeren wil je misschien meer. Dat is eenvoudig te realiseren op je smartphone of tablet. Het gaat het makkelijkste met behulp van de gratis RouteYou app.

Installeer deze app (vanaf Google Play of App Store) op je smartphone of tablet.

 

 

 

 

 

Als de app is geïnstalleerd op je smartphone of tablet, zijn er twee mogelijkheden:

– Als je al een route van het Marikenpad aan het verkennen was op dit apparaat waarmee je wilt navigeren, klik dan op de knop ‘Download/Afdrukken’ bovenaan de Routebeschrijving. Als het goed is, kom je nu rechtstreeks in de RouteYou app, waar de etappe klaar staat. Klik op ‘Start route’ om te navigeren.

– Als je op een ander apparaat, zoals een laptop, het Marikenpad aan het verkennen was, kun je elke gewenste routepagina vandaaruit overbrengen naar je smartphone of tablet waar je de RouteYou app voor navigatie op hebt geïnstalleerd. Klik bij een gekozen routepagina op de knop ‘Downloaden/Afdrukken’ bovenaan de Routebeschrijving, en vervolgens onderaan in het menu dat verschijnt op de knop ‘Delen’. In het menu dat dan verschijnt kies je ‘QR-code’. Daarmee haal je de specifieke QR-code van deze routepagina op. Zet de deze over door de QR-code met de camera van je smartphone of tablet te fotograferen. Daar zal de RouteYou app de routepagina nu detecteren en openen voor navigatie.

 

Je kunt met de RouteYou app ook offline navigeren. Wanneer je op je smartphone of tablet waarmee je navigeert bij een routepagina op de knop ‘Downloaden/Afdrukken’ klikt, komt naast de knop ‘Start route’ de knop ‘Offline’ in beeld. Als je daarop druk wordt de routepagina op je toestel gedownload. Zet je toestel offline (via ‘Instellingen/Vliegtuigmodus’). Je kunt nu met de RouteYou app offline navigeren door op de knop ‘Start route’ te drukken. Wil je later een opgeslagen routepagina oproepen voor offline navigatie, open dan de RouteYou app en klik op de knop ‘Profiel’. Daar kun je kiezen voor ‘Gedownloade routes’. Kies een gedownloade route en klik op ‘Start route’ voor navigatie.

 

Meer informatie over het gebruik van smartphone of tablet voor navigatie op de website van RouteYou.

 

Lees vooral ook de informatie op RouteYou over het sparen van de batterij in je smartphone of tablet. Navigeren verbruikt namelijk flink wat stroom.

 

Andere navigatie-apparatuur. RouteYou is te koppelen aan diverse meer specialistische navigatiesoftware en -apparatuur. Ga ook daarvoor naar de pagina van de gewenste etappe en klik op de knop ‘Downloaden/Afdrukken’ bovenaan de ‘routedetails’. In het menu staan diverse apparaten en systemen vermeld. Wanneer je zo’n optie aanklikt, krijg je uitleg over de mogelijkheden.