www.historischeroutes.nl/hugodegrootpad

Standbeeld van Hugo de Groot voor het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel. Het is in 1969 gemaakt door Auke Hettema. Foto Wikifrits.

Hugo de Groot in Museum Rotterdam

In de stad waarin Hugo de Groot drie jaar pensionaris was (1613-1616), worden met zorg enkele voorwerpen bewaard die de herinnering aan hem levend houden. Een van de meest opmerkelijke voorwerpen in het Museum Rotterdam is wel het metselaarswambuis dat Hugo aan had tijdens zijn vlucht van Loevestein naar Antwerpen (zie foto). Het is afkomstig uit de eeuwenlang gekoesterde collectie van de familie De Groot. Verder heeft het museum een verzameling herdenkingsmunten en portretten.

De meeste voorwerpen bevinden zich in de depots, maar het museum stelt haar depotcollectie tentoon via internet. Hier de voorwerpen rond het thema Hugo de Groot.

Ambtswoning in Rotterdam

In Rotterdam woonde Hugo met zijn gezin in de ambtwoning van de pensionaris, waar ook Oldenbarnevelt had gewoond. De woning maakte deel uit van het Prinsenhof, dat niet meer bestaat. Nu bevindt zich hier het gebouw van het Erasmus University College (zie foto).

Monument (1872) op de Nieuwemarkt in Rotteram voor de driehonderdste gedenkdag van de inname van den Briel door de Watergeuzen, 1 april 1572. Het staat op het plein voor het universiteitsgebouw waar zich vroeger de ambtswoning van Hugo de Groot  bevond. Het plein aan de achterzijde van het gebouw heet nog altijd Prinsenhof.