Alphen herdenkt bevrijding met vliegtuigmonument

De 75e verjaardag van de bevrijding van Alphen en omstreken is gevierd met de ingebruikname van een bijzonder monument. Bij legerplaats De Kiek aan het Marikenpad is onder grote publieke belangstelling met behulp van een legerhelicopter een stalen model van een vliegtuig neergelaten. Het kunstwerk krijgt een plaats in het midden van het gereconstrueerde schijnvliegveld De Kiek uit de Tweede Wereldoorlog.

 

Het schijnvliegveld tussen Alphen en Riel werd door de Duitsers aangelegd om de geallieerden om de tuin te leiden. Het had in de oorlog de codenaam Kamerun SF37. Rondom stonden nepvliegtuigen opgesteld en op de net echte landingsbaan werd zo’n nepvliegtuig met een lier heen en weer bewogen. Het was de bedoeling dat de Engelsen hun bommen niet op het echte vliegveld 18 km verderop in Gilze-Rijen, maar hier zouden afwerpen. Maar die hadden al snel door wat er aan de hand was.

In de praktijk werd de locatie vooral door Duitse piloten gebruikt om op een veld naast het nepvliegveld overtollige bommen af te werpen voordat ze in Gilze-Rijen aan de landing begonnen.

 

Vrijwilligersproject
De reconstructie en het kunstwerk – een model van een Messerschmitt – zijn het resultaat van een vrijwilligersproject. De 75e verjaardag van de bevrijding werd uitgekozen om het model plechtig in gebruik te laten nemen door de Commissaris van de Koning van Noord-Brabant Wim van de Donk.

Meer informatie op de website ‘GoolseGeheimen’.

26 oktober 2019
Historische Routes
Nieuws van het Marikenpad